Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog huis met schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin fraaie empire schuiframen in Breda

Woonhuis

Boschstraat 88
4811GJ Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Hoog huis met schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin fraaie empire schuiframen

Hoog huis met schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin fraaie Empire schuiframen; kroonlijst op consoles; in de zijgevel ramen met kleine roedenverdeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Hoog huis met schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin fraaie empire schuiframen in Breda

Huis met twee zadeldaken evenwijdig aan de gepleisterde en omstreeks 1870 van stucwerk voorziene lijstgevel

Boschstraat 57
Breda
Huis met twee zadeldaken evenwijdig aan de gepleisterde en omstreeks 1870 van stucwerk voorziene lijstgevel. Zijgevel aan de Duivelshoek.

Huis met gepleisterde lijstgevel en inrijpoort

Boschstraat 49
Breda
Huis met gepleisterde lijstgevel en inrijpoort; kroonlijst op klossen. Empire schuiframen. Nog geheel woonhuisvorm.

Huis met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel

Boschstraat 113
Breda
Huis met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel.

Huis met schilddak en lijstgevel, beganegronds gebosseerd gepleisterd, daarboven schoon werk

Boschstraat 39A
Breda
Huis met schilddak en lijstgevel, beganegronds gebosseerd gepleisterd, daarboven schoon werk. Schuiframen, waarvan de kortere in de bovenste..

De Olyton

Boschstraat 35
Breda
Huis "De Olyton", uit 1791 blijkens opschrift in fronton en inscriptie in een baksteen. Fraai herenhuis met eenvoudig versierde middentravee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)