Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Oudemannenhuis, thans onderdeel van Museum of the Image in Breda

Gebouw

Boschstraat 22
4811GH Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1643


Beschrijving van Voormalig Oudemannenhuis, thans onderdeel van Museum of the Image

Voormalig Oudemannenhuis, thans Cultureel Centrum De Beyerd. Voorgevel uit 1643 met gekoppelde pilasters en hoofdgestel; natuurstenen ingangspoort met jonische pilasters en driehoekig fronton geflankeerd door beelden van grijsaards. Op het dak een zeskante dakruiter met peer en klok uit 1502. Binnenplaats met galerij van bogen op toscaanse kolommen. Inwendig geheel tot modern museum verbouwd. Vensters met kleine witte roedenverdeling aan de buitenkant en voordeur met winkel waarvoor sierlijk gesmeed luikje en slot. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10106
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oudemannenhuis
Voorgevel
Voorgevel
Locatie Boschsstraat 22, Breda
Oorspr. functie Gasthuis, Oudemannenhuis
Huidig gebruik Museum
Bouw gereed 1643 (gevel)
Verbouwing 1934, 1956, 1963, 1988, 1990, 2005
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 10106
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige Oudemannenhuis is een monumentaal pand aan de Boschstraat in het centrum van Breda. Het maakte oorspronkelijk deel uit van een gasthuiscomplex. Het huidige gebouw dateert uit begin zeventiende eeuw.

Geschiedenis

De oudste sporen van bebouwing op deze locatie dateren uit de romeinse tijd. Archeologisch onderzoek leverde de resten op van een boomstamwaterput.

Het Oudenmannenhuis is een van de oudste gebouwen van de stad. Wanneer het Oudemannenhuis aan de zuidzijde van het toenmalige Gasthuiseinde (de huidige Boschsstraat) werd gebouwd is onbekend. De eerste vermelding vindt reeds plaats in 1246 en wel in de “uytersten wil van Godevaert den IV.”. In dit testament legateert Godevaert - nu gekend als Godfried IV van Schoten, heer van Breda – een bedrag van drie Leuvense Ponden (1 £Lov ≈ 1 Rijksdaalder) aan het “Gasthuys te Breda”[1][2]. Dit gasthuis maakte deel uit van een deels door een gracht omringd complex met gasthuiskapel, kerkhof en een Beyerd (passantenverblijf). De Beyerd bestond in de veertiende eeuw uit een zaal met door lage muren verbonden poeren en een houten bovenbouw. In het midden stond een haardplaats. De Beyerd is in de vijftiende eeuw herbouwd en vergroot.

Van 1295 tot en met 1308 werd het gasthuis tijdelijk bewoond door zusters van het klooster St Catharinadal. Raso II van Gaveren had de zusters hulp aangeboden nadat het klooster in Vroenhout was vernietigd door de Sint-Aagthenvloed.[3]

Tot 1530 lag het complex buiten de muren van de stad. Met de aanleg van de nieuwe stadsverdediging (1531 - 1547) door Hendrik III kwam het echter binnen de stadgrenzen. In 1534 ging het oude gasthuis verloren bij een grote stadsbrand. In deze tijd bood het Gasthuis aan het Gasthuiseinde onderdak aan proveniers (broeders). De Beyerd werd gebruikt als verblijf voor zieken (waaronder lijders aan lepra en pest) en krankzinnigen.

In 1634 werd het gasthuis een tehuis voor bejaarde mannen, het Oudemannenhuis. In 1643 besloot men het gebouw uit te breiden met een nieuwe voorgevel, eetzaal en een kamer voor gasthuismeesters. Op het complex waren verder aanwezig:

  • een boerderij, inclusief stallen en schuren
  • provenierwoningen
  • moestuin
  • bakkerij

De gevel is van 1643, ontworpen door meester-steenhouwer Laureys Drijffhout. De voorgevel is vervaardigd in baksteen en heeft een classicistische hardstenen ingangspoort. De timpaan is gedecoreerd met guirlandes, met als acroteriën daarboven twee beelden van toen bekende Bredase oude mannen, Thijs en Geert genaamd, bewoners van het Oudemannenhuis. Boven op het gebouw staat een zeer karakteristiek torentje met klok. De klok dateert uit 1502 en is een van de oudste klokken van Breda die nog steeds elk halfuur luidt. Ten westen van het gasthuis stond de Beyerd en de gasthuiskapel. In 1658 verdween de boerderij om plaats te maken voor nieuwe provenierswoningen. Tevens kwam er een brouwerij.

In 1798 ging het samen met het Manhuis op de Haagdijk en het stadshopitaal aan de Vlaszak. Na de invoer van de armenwet in 1854 besluit een nieuw bestuur het gasthuis te moderniseren. De slaapzaal werd vergroot en voorzien van ijzeren bedden waardoor de hygiënische omstandigheden verbeterde.

In de negentiende eeuw verdween de Beyerd.

In 1934 is een grote verbouwing van het gasthuis door architect J. Struyt waarbij aan de achterzijde een galerij bij kwam. Van het oorspronkelijke gebouw bleef alleen de voorzijde en de dakspanten van de voorbouw over. Alle bijgebouwen rondom de binnenplaats worden gesloopt.

In 1956 kreeg het toenmalige Oudemannenhuis een geheel andere bestemming en werd het een cultureel centrum, de Beyerd geheten (opening op 30 juni 1956). Met de nieuwe functie en bijbehorende verbouwing verdwenen de laatste resten van de oude gasthuiskapel.

Nieuwe verbouwingen vinden plaats in 1963, 1988 (hierbij wordt de patio dicht gebouwd) en 1990 (bouw arthotheek).

De laatste verbouwing dateert uit 2005. Sinds 2008 was hier het Museum Of The Image (voorheen het Graphic Design Museum) gevestigd en vanaf het voorjaar van 2017 het Stedelijk Museum Breda.

Galerij


Monumenten in de buurt van Voormalig Oudemannenhuis, thans onderdeel van Museum of the Image in Breda

Huis onder met rode pannen belegd schilddak en met witgepleisterde lijstgevel, waarin korte bovenverdieping en met schuiframen

Boschstraat 13
Breda
Huis onder met rode pannen belegd schilddak en met witgepleisterde lijstgevel, waarin korte bovenverdieping en met schuiframen.

Huis onder met rode pannen belegd dwars schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel

Boschstraat 17
Breda
Huis onder met rode pannen belegd dwars schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel; op de bovenste verdieping nog schuiframen.

Klein huis met rood schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel

Boschstraat 19
Breda
Klein huis met rood schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel-

Huis onder rood schilddak en met witgepleisterde lijstgevel waarin segmentvormig overtoogde vensters

Boschstraat 24
Breda
HUIS onder rood schilddak en met witgepleisterde lijstgevel waarin segmentvormig overtoogde vensters.

Huis onder dwars schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel

Boschstraat 26
Breda
Huis onder dwars schilddak en met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (34)

Alle 34 foto's weergeven