Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van St. Petrus vanwege Eikehouten oxaal in Boxmeer

Kerkelijk Gebouw

Steenstraat 41
5831JA Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: 1632
Architect: Jan Werkens


Beschrijving van R.K. Kerk van St. Petrus vanwege Eikehouten oxaal

R.K. Kerk van St. Petrus vanwege Eikehouten oxaal, 1634 gesneden door Jan Werkens uit Venray. Vijf bogen op gegroefde korinthische kolommen; friezen en consoles met renaissance-ornament; boven de kroonlijst een balustrade met nissen en heiligenbeelden; in elk van de twee bogen een paneel met het wapen van graaf Albert van den Bergh en een met dat van zijn gemalin. Boven het oxaal een gesneden orgelkas uit de tweede helft van de 17e eeuw met de wapens van graaf Oswald van den Bergh en zijn gemalin Maria Leopoldina, gravin van Oost-Friesland en Rietberg. Marmeren grafmonument, gemerkt I.B. Xavery 1741, voor graaf Oswald van den Bergh (overleden 1712) en zijn echtgenote Maria Leopoldina gravin van Rietberg (overleden 1718) in de vorm van een in de wand ingelaten sarcofaag met obelisk en treurende putto met schedel. Klokken: een klok genaamd "Petrus", gegoten door Jan van Venlo in 1448, "Maria", gegoten in 1410, "Jhesus", gegoten in 1448. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10032
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van St. Petrus vanwege Eikehouten oxaal in Boxmeer

Huis onder zadeldak tussen achtertopgevel en in- en uitgezwenkte voorgevel, 18e eeuw, met 19e-eeuws pleister- en stucwerk.

Steenstraat 56
Boxmeer
Huis onder zadeldak tussen achtertopgevel en in- en uitgezwenkte voorgevel, 18e eeuw, met 19e eeuws pleister- en stucwerk.

Karmelietenklooster

Steenstraat 39
Boxmeer
Carmelietenklooster, gesticht in 1652 en bestaande uit vier vleugels die een gewelfde kloostergang omsluiten. Poortgebouw tussen kerk en klo..

De Boomgaard

Steenstraat 37
Boxmeer
Inleiding HOTEL de Boomgaard, oorspronkelijk met stalhouderij en koetsierswoning, werd gebouwd in 1902 in opdracht van P.H. Esser. Het ont..

Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, met sieranker

Steenstraat 32
Boxmeer
Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, met sieranker, 18e eeuw.

Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel met pleisterwerk

Steenstraat 26
Boxmeer
Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, 18e eeuw, met 19e eeuws pleisterwerk.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)