Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren Hervormde kerk in Nisse

Kerkelijk Gebouw

Dorpsplein 49
4443AG Nisse (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Toren Hervormde kerk

Toren Ned. Herv. Kerk. Laat 14e eeuws bouwwerk, sobere baksteenbouw, steunberen om de gehele romp doorlopend, nieuw beëindigde traptoren. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Alexius en Petrus Petit, 1763, diam. 112 cm en een klok van Johannes Burgerhuys, 1674, diam. 83 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10009
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Kerktoren
Kerktoren
Plaats Nisse
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van het Zeeuwse Nisse vindt haar oorsprong in de 14e eeuw. Het gebouw bestaat uit een eenbeukig schip, een lager koor uit de 15e eeuw; en twee dwarsschepen uit het begin van de 16e eeuw. Het oudste deel van de kerk is de toren. Deze dateert uit de 14e eeuw en is het enige overblijfsel van de voorganger van de huidige kerk. Het is een hoge, slanke toren met rode luidgaten en een hoektorentje uit 1922.

De kerk is voor de Reformatie gewijd aan Maria, moeder Gods, moeder van Christus. In de kerk zijn muurschilderingen bewaard gebleven van de kroning van Maria (moeder van Jezus), de Annunciatie of Verkondiging van Jezus' geboorte aan Maria, de Boom van Jesse, benevens een schildering van Sint-Christoffel. Behalve muurschilderingen is er hoog in het koor een volledige kring van handgesneden houten Apostelbeelden uit het atelier van de Belgische bouwmeester/architect Keldermans, ong. 1450. Deze 12 beelden, met portretten van de Apostelen op de kruispunten van de bovenliggende ribben, waren gepolychromeerd. Van deze verf zijn nog duidelijke sporen aanwezig. Boven de plek van het voormalige altaar, bij de samenkomst van 6 ribben boven 6 apostelbeelden, is een gewelfschotel te zien met daarin de Kroning van Maria, Moeder Gods(Christus). Naast houten, handgesneden fruitmanden , zijn er kerkbanken te zien met Gotische briefpanelen met daarop 2 schilddragende leeuwtjes. Het wapenschild van de Heren van Borssele is ook te zien in de oude kerkramen van het koor, en tevens op de spanten van het plafond. Al het bovengenoemde houtsnijwerk is gemaakt in opdracht van de Heren van Borssele, rond 1450. Er zijn 16e-eeuwse hekwerken die de dwarsschepen afsluiten, er is een 17e-eeuwse houtgesneden kansel|preekstoel (1679) en een ambachtsherenbank (1680).

De kerk is gelegen aan de zijkant van het groene, vierkante dorpsplein dat omringd wordt door hoge bomen. Op dit plein zijn verder nog een drinkplaats voor dieren (de 'vaete') en een 18e-eeuwse dorpspomp.



Monumenten in de buurt van Toren Hervormde kerk in Nisse

Hervormde kerk

Dorpsplein 49
Nisse (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Gotische kruiskerk; eenbeukig schip plm 1425, koor tweede helft 15e eeuw, zuidertransept plm 1500, noordertransept enige dece..

Dwarshuis, eenbeukig, met afhang aan de achterzijde

Dorpsplein 20
Nisse (Gemeente Borsele)
Dwarshuis, eenbeukig, met afhang aan de achterzijde. In borstwering boven de vensters dichtbijeen liggende staafankers. Pannen schilddak.

Slot ter Nisse

Dorpsplein 25
Nisse (Gemeente Borsele)
"Slot ter Nisse". Dwarshuis met gepleisterde gevel waarin 6-ruits schuifvensters. Zijgevel van gele steen. Rechts aangebouwd een stenen schu..

Tweebeukig dwarshuis

Dorpsplein 19
Nisse (Gemeente Borsele)
Tweebeukig dwarshuis. In de borstwering boven de XXa vernieuwde vensters en deur dichtbijeen liggende staafankers. Rechts van de deur kelder..

Dwarshuis, met achterafhang

Dorpsplein 26
Nisse (Gemeente Borsele)
Dwarshuis, met achterafhang. 6-ruits schuifvensters. Pannen zadeldak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)