Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Nisse

Kerkelijk Gebouw

Dorpsplein 49
4443AG Nisse (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned.Herv.Kerk. Gotische kruiskerk; eenbeukig schip plm 1425, koor tweede helft 15e eeuw, zuidertransept plm 1500, noordertransept enige decenien later. Overwelfde sacristie wat later dan het koor. Inwendig: tussen schip en koor een lage smalle triomfboog van het oudere koor, waarin nog de ringen waaraan de Calvarieberg hing. Gesneden apostelfiguren onder de ribben van het koorgewelf. Sluitstukken met apostelkoppen op de gordingen. Ribben en muurstijlen beschilderd. Muurschildering op de triomfboog; de Heilige Drievuldigheid, Boom van Jesse en Verkondiging. Muurschildering op de noordwand van het schip: plm 1430 Christofforus. Laatgotisch gesneden hek voor het noordertransept plm 1525. Bank met gotisch paneelwerk en schilddragende leeuwtjes plm 1500. Hekken in het schip en voor de zuidarm, 1e helft 17e eeuw. Rijk gesneden preekstoel 1679. Herenbank, doophek, kroon en twee koperen lezenaars (een met wapen van Nisse) 2e helft 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10008
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Kerktoren
Kerktoren
Plaats Nisse
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van het Zeeuwse Nisse vindt haar oorsprong in de 14e eeuw. Het gebouw bestaat uit een eenbeukig schip, een lager koor uit de 15e eeuw; en twee dwarsschepen uit het begin van de 16e eeuw. Het oudste deel van de kerk is de toren. Deze dateert uit de 14e eeuw en is het enige overblijfsel van de voorganger van de huidige kerk. Het is een hoge, slanke toren met rode luidgaten en een hoektorentje uit 1922.

De kerk is gewijd aan Onze Lieve Vrouwe. In de kerk zijn er, net als in het eveneens op Zuid-Beveland gelegen Kloetinge, muurschilderingen bewaard gebleven van de twaalf apostelen, de kroning van Maria, de Verkondiging aan Maria, de Heilige Drievuldigheid, de Boom van Jesse en van Sint-Christoffel. Behalve muurschilderingen zijn er ook nog 16e-eeuwse hekwerken die de dwarsschepen afsluiten. Tevens is er de 17e-eeuwse houtgesneden preekstoel (1679) en een ambachtsherenbank (1680).

De kerk is gelegen aan de zijkant van het groene, vierkante dorpsplein dat omringd wordt door hoge bomen. Op dit plein zijn verder nog een drinkplaats voor dieren (de 'vaete') en een 18e-eeuwse dorpspomp.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Nisse

Toren Hervormde kerk

Dorpsplein 49
Nisse (Gemeente Borsele)
Toren Ned. Herv. Kerk. Laat 14e eeuws bouwwerk, sobere baksteenbouw, steunberen om de gehele romp doorlopend, nieuw beëindigde traptoren. K..

Dwarshuis, eenbeukig, met afhang aan de achterzijde

Dorpsplein 20
Nisse (Gemeente Borsele)
Dwarshuis, eenbeukig, met afhang aan de achterzijde. In borstwering boven de vensters dichtbijeen liggende staafankers. Pannen schilddak.

Slot ter Nisse

Dorpsplein 25
Nisse (Gemeente Borsele)
"Slot ter Nisse". Dwarshuis met gepleisterde gevel waarin 6-ruits schuifvensters. Zijgevel van gele steen. Rechts aangebouwd een stenen schu..

Tweebeukig dwarshuis

Dorpsplein 19
Nisse (Gemeente Borsele)
Tweebeukig dwarshuis. In de borstwering boven de XXa vernieuwde vensters en deur dichtbijeen liggende staafankers. Rechts van de deur kelder..

Dwarshuis, met achterafhang

Dorpsplein 26
Nisse (Gemeente Borsele)
Dwarshuis, met achterafhang. 6-ruits schuifvensters. Pannen zadeldak.